هفته‌نامه هم‌قلم ۱۲ مهر ۱۳۹۵ - 9 سال پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0
چالش لوازم خانگی

امین حضور یا بانه؟

چرا یخچال ساید بای ساید ال جی در بانه با ضمانت نامه کره ای و محصول تولید شده در کره با قیمتی نزدیک به 30 درصد ارزان تر از بازار امین حضور تهران در دسترس مشتریان است. جاده هایی تنیده بر دل کوه پر پیچ و خم و باریک، رو به رویت طبیعتی بکر را به نمایش می گذارند که نمی توان بر آن چشم ها را بست. طبیعتی زیبا که باید آن را با چشمانی بسته یا با چشم دل دید. نزدیک به مرز که می شوی شهر حرف های تازه ای دارد. خودروهایی پشت سر هم و ترافیکی سنگین که هیچ نشانی از اهالی این شهر ندارد. ماشین هایی پر از اجناس و کالاهای خارجی که راه پایتخت را در پیش گرفته اند. شهر بانه مرکزی است که هر روز کوله بارها در آن ترخیص و راهی پایتخت می شود؛ شاید این شهر است که نام کردستان را در سال های اخیر بیش از پیش بر سر زبان ها انداخته است.


مرکز خرید بانه به عنوان یکی از بزرگ ترین گلوگاه های محصولات مختلف، شاید بزرگ ترین مرکز توزیع لوازم دیجیتال مانند ال سی دی، ال ای دی، موبایل و … در غرب کشور باشد. سال های نه چندان دور ال سی دی های بسیاری از کوله ها بر دکور خانه های مردم کشور نشست. کافی بود برای سیاحت به کردستان سر بزنید تا ال سی دی سوغات بانه را هم بی چک و چانه به خانه بیاورید. به گفته بسیاری از فعالان بازار در شهر بانه بیش از ۹۰ د رصد محصولاتی که خرید و فروش می شود از کشورهای چین، امارات و مالزی وارد می شود.
عده ای می گویند بانه مرکز توزیع کالاهای چینی است و از سوی دیگر خریداران به دلیل ارزان بودن قیمت ها این ریسک را می پذیرند که جنس چینی به خانه های خود ببرند.
محمود ۳۵ ساله، فعال حوزه لوازم خانگی می گوید: «نمی توان تمامی محصولاتی را که در بانه توزیع می شود، متهم به چینی بودن کرد. برای مثال یک یخچال ال جی در بانه با ضمانت شرکت کره ای به دست مشتری می رسد اما همین محصول در بازار تهران به صورت مونتاژی و در اکثر مواقع با ضمانت نامه غیر معتبر و غیر قابل پیگیری به دست مشتری می رسد؛ اما در این که حجم قابل توجهی از محصولات از چین، کره، مالزی، اندونزی، امارات و کشورهایی از این دست وارد می شود شکی نیست اما بانه دیگر بازاری برای جنس های دست چندم چینی نیست.»
بزرگ ترین بازار تجاری صنعت لوازم خانگی کشور، بازار امین حضور است که مهم ترین و شاید بزرگ ترین مرکز خرید و فروش لوازم خانگی کشور باشد بیشتر فروشندگان این بازار معتقدند که کالایی با مرغوبیت بالا به مشتریان می دهند اما حجم مبادلات بازار بانه نشان می دهد که این بازار دور مرزی به یک رقیب جدی برای امین حضور تبدیل شده است.
صاحبان مغازه های لوازم خانگی فروشی در سه راه امین حضور معتقدند اگر به دنبال کالایی با کیفیت هستید نباید از بانه خرید کنید اما رضا ۴۵ ساله یکی از فروشندگان حاضر در پاساژ الماس می گوید: «در امین حضور هم کالاهای بی کیفیت به وفور پیدا می شود. بیشتر محصولاتی که در این پاساژ خرید و فروش می شوند، چینی هستند و پس از آن کره ای ها بیشترین سهم بازار را از بورس لوازم خانگی کشور دارند. البته در بسیاری از مواقع کالای مونتاژ شده کره ای در امین حضور به مشتری فروخته می شود و جنس اصلی کره ای هم به دست مشتری نمی رسد. سهم بازار لوازم خانگی کشور بیش از هر کشوری در دست کره ای هاست. با نگاهی به تبلیغات رسانه ای و مغازه هایی که در اجاره آنهاست می توان به این واقعیت پی برد.»
بر اساس آمار اعلام شده، چین با صادرات ۲.۲ تریلیون دلار در سال ۲۰۱۵، در رتبه نخست کشورهای صادرکننده دنیا قرار گرفت. مچین با این حجم تجاری شریک تجاری یک سوم کشورهای آسیایی است. بر اساس آخرین آمارهای بین المللی که مرکز تجارت بین الملل آی تی سی (ITC یکی از سازمان های بین المللی مرتبط با تجارت در ژنو) منتشر کرده چین با صادرات ۶۰۰ میلیارد دلار، ۲۶ درصد سهم بازار جهانی محصولات الکتریکی و الکترونیکی را به خود اختصاص داده و در رتبه نخست کشورهای صادر کننده این محصولات قرار دارد؛ یعنی حدود یک سوم صادرات تجهیزات الکترونیکی دنیا در اختیار این کشور است.
بر اساس اعلام همین موسسه، میزان واردات کشورمان از کشور چین در سال ۹۴ حدود ۱۰.۴ میلیارد دلار و در سه ماهه نخست سال جاری نیز ۲ میلیارد دلار بوده است. اگر روند به همین منوال ادامه پیدا کند پیش بینی می شود واردات ایران از چین تا پایان سال جاری به هفت تا هشت میلیارد دلار هم برسد. لازم به ذکر است که آمار دقیقی از میزان کالای قاچاقی که از مبادی غیرقانونی از چین وارد کشور شده است، وجود ندارد.در میان همین کوله هایی که از دوش اهالی بر زمین می نشینند، مدل ها و مارک های معتبری از مارک های معتبر دنیا دیده می شود که خبر انحصار بازار بانه توسط محصولات چینی دست دوم را تکذیب می کند. هر چند با توجه به انبوه کالاهای موجود موجود در بانه، این برندها در اقلیت قرار دارند اما به هر حال مارک های معتبر تحت لیسانس هم در بازار بانه موجود است. کالاهای چینی هم دارای برندهای مختلفی هستند و اجناس با کیفیتی هم دارند اما با توجه به قانون «هر چقدر پول بدهی همانقدر آش می خوری» مسلما این مارک ها نسبت به هموطن های دیگر خود قیمت تمام شده بالاتری دارند. محمد ۵۳ ساله یکی از مغازه داران مرکز تجاری نادری در شهر بانه است. وی در رابطه با وجود برندهای معتبر در بازار بانه می گوید: «به هر صورت سهم چینی ها و کشورهای حاشیه خلیج فارس از بازار بانه بیشتر است اما در بسیاری از مواقع هم کالاهای با کیفیت و جنس درجه یک خارجی را می توان یافت. تنها برای این کار باید در وهله اول شناخت کافی نسبت به برند داشته باشید و پس از آن جوینده ای صبور باشید. حتما کالای تان را می یابید.»

نویسنده
مهسا مهرآفر
مطالب مرتبط
نظرات