به گزارش هم قلم، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از پایان نشست با وزرای خارجه ایران، آلمان، انگلستان و فرانسه خطوط پیشنهادی اتحادیه اروپا برای حفظ منافع اقتصادی ایران در برجام را تشریح کرد. وی که در بروکسل در جمع خبرنگاران صحبت میکرد، گفت هدف از دیدارهای امروز «بحث درباره خطوط مشترکمان و مسیر پیش روی ما پس از اعلام خروج ایالات متحده از برجام» بوده است.
وی ادامه داد: «همه ما از خروج ایالات متحده از توافق هستهای با ایران ابراز تأسف کرده و تایید کردیم که برداشته شدن تحریمهای مرتبط با هستهای و عادیسازی تجارت و روابط اقتصادی با ایران جزئی ضروری از این توافقنامه است.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه داد: «ما بر تعهد مشترکمان بر اطمینان از اینکه این هدف همچنان محقق باشد تأکید کردیم و از همین رو توافق کردیم که گفتوگوهایمان را در تمام سطوح تعمیق کنیم. همین امروز هم کارشناسان ما ساعتهای زیادی را با هم کار کردند».
مواردی که در بیانیه موگرینی به آنها اشاره شده، عبارت بودند از:
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: «ما با هم بر اراده خود برای اجرای مداوم تمام بخشهای برجام همراه با حسن نیت و در فضایی خوب تأکید دوباره کرده و توافق کردیم که به رایزنیهای فشرده در تمام سطوح و همچنین با دیگر اعضای باقیمانده کمیسیون مشترک برجام ادامه دهیم».
وی افزود: «هفته آینده نشست کمیسیون مشترک در سطح معاونین وزرای خارجه یا مدیران سیاسی که سطح معمول نشستهای کمیسیون مشترک است، در وین برگزار میشود. روشن است که در روزهای آینده در پی گفتوگوهای خوبی که امروز داشتیم، بر روی این خطوط کار خواهیم کرد. میتوانم بگویم که در مجموع نشست خوبی بود و توانستیم بر سر مجموعهای از خطوط مشترک عمل و اقداماتی که باید صورت گیرند توافق کنیم. باید کار را از فردا شروع کنیم. برخی از کارها همین امروز شروع شده بود».
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه نشست در پاسخ به این سوال که آیا خطوطی که برشمرد «تعهد، قول یا صرفا مجموعهای از اهداف هستند» و اینکه آیا اتحادیه اروپا «میتواند حفظ همین سطح فعلی از تجارت با ایران در ماهها و سالهای پیش رو را تضمین کند»، گفت: «فهرست موضوعاتی که اشاره کردم، موضوعاتی هستند که تصمیم گرفتیم به آنها بپردازیم، با این هدف که به مجموعهای از راهکارهای عملی برسیم».
وی افزود: «بنابراین، اینها مجموعهای از اقدامات نیستند، بلکه مجموعهای گسترده و متنوع از موضوعاتی هستند که باید به آنها بپردازیم و تصمیم گرفتیم به شکلی کاملا هماهنگ از جمله با دیگر اعضا، روی آنها کار کنیم تا ظرف چند هفته آینده به راهکارهای عملی برسیم. بنابراین، اینها مجموعه موضوعاتی هستند که باید مورد رسیدگی قرار گیرند تا ظرف مدت کوتاهی به راهکارهای عملی برسیم». مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: «با این وجود، ما تلاش میکنیم اطمینان یابیم که برجام پابرجا میماند. میدانیم که کار دشواری است، اما مصمم به انجام آن هستیم و کار را برای اجرای اقداماتی که کمک کند از محقق شدن این [هدف] اطمینان یابیم، آغاز کردهایم.
این در طرف اروپایی صادق است و همین عزم و اراده را هم از طرف ایران شاهد بودیم». موگرینی ادامه داد: «بنابراین، ممکن است نتوانم درباره ضمانتهای حقوقی یا اقتصادی صحبت کنم، اما میتوانم درباره کار جدی، مصمم و متعهد از سوی طرف اروپایی و همچنین طرف ایرانی برای حفظ تعهداتمان صحبت کنم. برجام در بخش مراقبتهای ویژه
وی در پاسخ به این سوال که آیا قرار است به برجام ضمیمه تازهای افزوده و تعهدات اروپا در آن درج شود یا اینکه سند مکتوبی در این زمینه به دست میآید یا نه، با بیان اینکه برجام به اندازه کافی طولانی و پیچیده است و نیازی به ضمایم یا اصلاح ندارد، گفت: «بنابراین ما به هیچ وجه درباره افزودن ضمیمه یا اصلاح توافق صحبت نمیکنیم. داریم درباره ایجاد اقدامات مشخص و راهکارهای عملی مشخص برای پرداختن به این موضوعات صحبت میکنیم که میتوانند بسته به موضوعات مختلفی که تحت پوشش قرار میدهند، شکلهای مختلفی داشته باشند. اما چیزی بسیار مشخص، بسیار عملی و امیدوارم که بسیار سریع».
موگرینی در پاسخ به سوال مجدد درباره زمان دستیابی به راهکار و اینکه آیا ایران ضربالاجلی تعیین کرده یا نه، گفت: «همه ما در ارتباط با اجرای کامل برجام هدفی مشترک داشتیم. همانطور که میدانید در موضوعات دیگر اختلاف نظرهای بسیار زیادی داریم، اما امشب تمرکز ما بر اجرای برجام بود. از این منظر، این نشست بسیار مثبت و سازندهای بود».
وی افزود: «همه طرفها اعلام کردند که بر فوریت یافتن راهکار واقفند، نه به خاطر تقویم، بلکه به این دلیل که اگر میخواهیم این توافق را حفظ کنیم، که کار سادهای هم نیست، هرچه زودتر این کار را کنیم، بهتر و سادهتر است. البته باز هم میگویم، کار سادهای نیست و اگر بخواهم از اصطلاحی که برخی دور میز به کار بردند استفاده کنم، باید بگویم که گویی یکی از اقوام ما در بخش مراقبتهای ویژه است و همه ما میخواهیم در اسرع وقت او را از بخش مراقبتهای ویژه خارج کنیم».
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاسخ به این سوال که اگر بتوان برجام را حفظ کرد، آیا اروپا میتواند بعدا درباره سایر موضوعات از جمله برنامه موشکی و منطقهای هم با ایران گفتوگو کند یا نه، گفت: «یک چیز که برای همه ما اروپاییها روشن است، این است که با بودن برجام ما برای رسیدگی به هر موضوع دیگری که باید به آن بپردازیم، چه مسئله موشکی و چه مسئله منطقهای، شانس بهتری داریم».