هفته‌نامه هم‌قلم ۰۵ مهر ۱۳۹۵ - 9 سال پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0

فرزندان اصیل چین و پایان دوران تقلید

اگر هنوز تصور می کنید که شرکت های حوزه تکنولوژی چین تنها در حال گسترش ابتکاراتی هستند که توسط سایرین صورت گرفته و به تقلید بسنده می کنند, کاملا در اشتباه هستید.

بخش تکنولوژی چین امروزه سرشار از شرکت های تحول آفرین متعددی است که نه تنها در حال رقابت که در حال جهش برای ساخت محصولات بهتر و استفاده از تکنولوژی برای حل مشکلات مهم هستند. من در ماه آوریل، یک هفته را در پکن سپری کردم و در این مدت از شرکت های چینی دیدن کردم؛ پس از صحبت با مدیران و سرمایه گذاران آنها به نتایج جالبی رسیدم؛ مختصری از خروجی این ملاقات ها و بررسی شرکت ها در ادامه آمده است.
بایدو که به آن «گوگل چین» هم گفته می شود، محبوب ترین موتور سرچ در این کشور است که آن را به یک غول تبلیغاتی تبدیل کرده است. با این حال، بایدو نقشه، خبر، فضای ابری، تلویزیون اینترنتی و محدوده بزرگی از محصولات حوزه جستجو را ارائه می دهد. این شرکت علاوه بر خدمات اصلی اینترنت، شاخه هایی در زمینه پرداخت اینترنتی با کیف پول و تحویل غذای آن در ۷۰ شهر چین به نام «وای مای» راه اندازی کرده است. حتی ممکن است آینده بایدو مانند گوگل با هوش مصنوعی گره بخورد. این شرکت در حال حاضر در آزمایشگاهش در دره سیلیکون روی ماشین های خودران (بدون راننده) کار می کند؛ تا پایان سال ۲۰۱۶ بیش از ۱۰۰ مهندس در این آزمایش مشغول به کار خواهند شد.
شاید «علی بابا» شناخته شده ترین شرکت تکنولوژی چینی باشد، در واقع این شرکت بزرگ ترین شرکت تجارت الکترونیک جهان است. یاهو ۱۵ درصد از سهام علی بابا را در اختیار دارد که بیش از ۳۰ میلیارد دلار تخمین زده می شود. جری یانگ، موسس یاهو در سال ۲۰۰۵ بود که یک میلیارد دلار صرف خرید سهام علی بابا کرد. این مبلغ در آن زمان معادل ۴۰ درصد از سهام این شرکت بود. با گذشت زمان و با تغییراتی که در ثروت علی بابا به وجود آمد، آنها در سال های اخیر توانستند بخشی از سهام شان را از یاهو بازپس بگیرند.
امروزه علی بابا یک شرکت عظیم در تجارت الکترونیک است. اگرچه چین با فاصله از ایالات متحده دومین نرخ تولید ناخالص داخلی را دارد اما بزرگ ترین بازار تجارت الکترونیک جهان از آن این کشور است زیرا چین مانند اروپا و آمریکا، سیستم خرده فروشی ندارد و علی بابا راه اندازی پلت فرم های C2C، B2C و B2B این خدمت را ارائه داده است.
در میان این پلت فرم ها C2C که چیزی شبیه به (eBay) است و با نام «تائوبائو» (Taobao) شناخته می شود، شهرت بیشتری دارد. البته سیستم پرداخت آنلاین «علی پِی» (Alipay) با نام «تی مال» (Tmall) که مربوط به پلت فرم B2C است و همچنین فضای ابری B2B با نام «علیون» (Aliyun) نیز شناخته شده هستند.
تنسنت که با نام «فیس بوک چین» نیز شناخته می شود، مدتی طولانی به دلیل سرویس سریع گیرنده پیامش (QQ.com) با بیش از ۲۰۰ میلیون کاربر شناخته می شد. با این حال پس از QQ به مرور WeChat به بزرگ ترین شبکه اجتماعی جهانی پس از فیس بوک تبدیل شد و رشد بسیار سریعی را در پیش گرفت. وی چت از زمان آغاز به کار خود در سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ رشد بسیار زیادی را تجربه کرد و به رکورد ۲۰۰ میلیون کاربر رسید. در حال حاضر نیز تعداد کاربران این شبکه اجتماعی به ۷۰۰ میلیون نفر رسیده است. تصور کنید! وی چت ترکیبی از واتس آپ، فیس بوک، اپل پی، گوگل نیوز و اسلک است و کارایی همه آنها را دارد.
در زمانی که شبکه های اجتماعی در حال تقسیم وظایف و کارکردها بین نرم افزارهای مختلف خود بودند، وی چت در حال رشد و ارتقای استراتژی هایش بود. زمانی که مردم را در پکن دیدم و از آنها می خواستم که فالوئشان کنم، همه بدون استثنا می پرسیدند که آیا من در وی چت حضور دارم یا خیر. وی چت محلی است که بسیاری از مردم چین بخش عمده ای از زمان حضور خود در دنیای دیجیتال را در آن می گذرانند. تقریبا تمام دیگر عرضه کننده های فناوری که با آنها صحبت کردم، آماده بودند تا با وی چت در زمینه ایجاد فید خبری، به اشتراک گذاشتن عکس و سرویس پرداخت همکاری کنند.
اگر بایدو و تنسنت را گوگل و فیس بوک چینی در نظر بگیریم، «جی دی» نیز آمازون چینی خواهد بود اما در واقع جی دی در بسیاری از مناطق از آمازون پیش افتاده است. در یک دهه گذشته، جی دی تخمین زد که تعداد زیادی از خریداران چینی به دلیل محرک های قیمتی تمایل به خرید کالایی پیدا می کنند و سپس به دلیل کیفیت و نام تجاری مصرف خود را ادامه می دهند، گذشت زمان این نظریه را اثبات کرد و همین اتفاق افتاد. چین به تولید محصولات تقلبی معروف شده اما جی دی به طور جدی کالاها را از مشهورترین و معتبرترین برندهای سراسر جهان به چین آورد.
در همین زمان مسئولان جی دی دریافتند که ۷۰ درصد از مشتری های شان نسبت به حمل و نقل کالاها شکایت دارند، بنابراین سرویس حمل و نقل مستقل خود را به راه انداختند، موضوعی که باعث جذب سرمایه گذاران به سوی این شرکت شد.
امروزه جی دی به ۶۰۰ میلیون مشتری در چین کالا می رساند که در آینده نزدیک انتقال کالا در سراسر این کشور را بر عهده خواهد گرفت. علاوه بر این، آنها در تلاشند تا کالاها را به مناطق روستایی نیز برسانند. مسئولان جی دی سعی می کنند اطلاعات خود را افزایش دهند تا موجودی انبارهای شان کم شود و در عین حال بیشترین ارسال ممکن را داشته باشند. علاوه بر این، درصدد هستند تا با ابداع مدل های اطلاعاتی جذاب، مشتری های بیشتری به دست بیاورند.

نویسنده
مهسا مهرآفر
مطالب مرتبط
نظرات