هفته‌نامه هم‌قلم ۲۹ مرداد ۱۳۹۷ - 7 سال پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0

گرانی گوشت چرا؟

به گزارش هم قلم و به نقل از تسنیم، ایجاد اشتغال و درآمدزایی یکی از چالش های پیش روی دولت‌ها در جوامع شهری و به خصوص روستایی بوده است. چرا که در سال‌های اخیر میزان مهاجرت روستاییان به شهر به دلیل یافت شغل،‌ایجاد رفاه، ارتقاء معیشت بسیار بالا بوده است، تا جایی که در برخی از روستاها در کشور بیش از 50درصد روستاها برای پیدا کردن شغل به تهران آمده اند.

اما آنچه در ماندگاری یک شغل اهمیت دارد، ‌نگاه همه جانبه مسئولان به اشتغال است. هنگامی که سیاستی در اقتصاد کلان رخ می دهد،‌دو سویه است. یعنی هم می تواند در ایجاد اشتغال که بخشی از اقتصاد است موثر باشد و هم می تواند مضرر باشد.

تحقق اقتصاد مقاومتی و به دنبال آن مقاومت اقتصاد کشور در مقابل نفوذ اقتصادی در هر شرایطی، راهکاری است که رهبر معظم انقلاب بارها و بارها بر اجرای آن در کشور تاکید داشته و دارند.مقوله اقتصاد مقاومتی محور مهمی است که می طلبد در تمام سطوح جامعه دنبال شود. حسین شریفی، پرورش دهنده گاو شیری و گوشتی بود که سال گذشته همین موقع ها وقتی به سراغش رفتیم از فعالیتش احساس رضایت داشت و الگوی موفق در استان البرز بود. این کارآفرین امروز به خاطر نوسانات اقتصادی و گران شدن علوفه نتوانسته به کار خود در زمینه گاو شیری  ادامه دهد به همین دلیل به سمت پرورش گوساله گوشتی رفته است.

وی با اشاره به اینکه  بازار خرید شیر سال گذشته خراب شد گفت: زمانی درآمد ماهانه ۸میلیونی از فروش شیر داشتم اما به زمانی رسیدیم که هیچ کس از ما شیر نمی‌خرید. اسفند ماه ۹۶ ، تمام شیرها روی دست ما ماند. در طول ۱۵روز برای آنکه از فاسد شدن شیرها جلوگیری کنیم تمام شیرها را ماست و پنیر کردیم. بعد از عید ۹۷ تصمیم گرفتم کارم را عوض کنم.

شریفی بیان کرد: ابتدا تصمیم گرفتم که ماست بندی بزنم و شیر را تبدیل به فرآورده (ماست، پنیر، دوغ، خامه ) کنم اما با بررسی‌هایی که انجام دادم ترجیح دادم به جای ماست بندی به سمت پرورش پرورش گوساله گوشتی بروم، دلیل خرید نکردن شیر، تولید مازاد شیر بود.

این فعال کارآفرین افزود: دولت شیر را به قیمت پایینی خریداری می کند به همین دلیل مجبور هستیم که با ماست بندی ها همکاری کنیم. البته در معامله با این مراکز هم دچار ضرر و زیان شدیم. به طور مثال سال گذشته شیر را به یک مغازه ماست بندی فروختم و ۱۲میلیون چک دریافت کردم.

درحال حاضر حدود ۱سال از فعالیت کاری ام می گذرد اما همچنان  موفق نشده ام که چک ۱۲ میلیون تومانی را به پول تبدیل کنم،‌چرا که ماست بندی هر روز برای وصول چک خود امروز و فردا کرد و در نهایت مغازه اش را یک شبه از آن محل برد. این مشکل تعداد زیادی از دامداران است.

وی درباره نحوه توزیع می گوید: سود حاصل از این کار از فروش شیر کمتر است اما حتما به فرورش می رسد. قیمت گاو زنده ۱۶۵۰۰ تومان از من خریداری می کنند که سال گذشته همین موقع ۱۱ هزار تومان بود. افزایش قیمت گوشت باعث کاهش تقاضا شده است و در همین راستا سود دامداران کاهش یافته است.

 هزینه اداره گاوداری

این فعال کارآفرینی گفت: هزینه تغذیه، هزینه دستمزدها، هزینه‌های دارویی و بهداشتی، هزینه‌های کارگر از هزینه‌های مهم در گاوداری است که بیشترین هزینه مربوط به تغذیه است که این هزینه در ایران متجاوز از۶۰ درصد است پس خرید به موقع علوفه و خوراک و کاهش ضایعات آن در کاهش هزینه تغذیه موثرند، یک دامپرور آگاه موقع فراوانی محصول یا سر فصل خوراک دام خود را تهیه می‌نماید. گاوداری مانند هر سازمانی نیازمند اداره و مدیریت صحیح است هیچ کس نمی‌تواند با اتکای به سرمایه ی خود در کار گاوداری موفق شود بدون آنکه اصول مدیریت را رعایت کند.

این کارآفرین اقتصاد مقاومتی گفت: تعدادی زیادی از دامداران تعطیل کرده اند، یا سرمایه خود را در بانک ها سپرده کرده اند یا ماشین های باربری خریداری کرده اند و و با آن ماشین کار می کنند. حتی برخی از آنها با تعطیل کردن دامداری و دامپروری خود به سمت دستفروشی رفته اند.   این حرفه سود آنچنانی ندارد، کسی که در این بخش فعالیت می کند به خاطر علاقه خود است. به طور مثال امسال ۱۵ گوساله کوچک را خریداری می کنم، یک سال که می گذرد به ازای هر کدام ۱میلیون و۲۰۰هزار تومان سود می کنم.

قیمت هر گوساله سال گذشته ۳ میلیون و ۵۰۰ تومان است که حدود ۳میلیون و ۵۰۰هزار تومان هم هزینه علوفه یک ساله یک گوساله است، بعد از یک سال ۸میلیون و ۲۰۰هزار تومان آن را می فروشم. یعنی روی هر گوساله با این همه زحمت تنها یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان سود می کنم. در بهترین حالت در یک سال می توانم ۲۰گوساله پرورش دهم. از آنجایی که کار پیدا نمی کنم مجبور هستم به تولید با چنین شرایطی ادامه دهم. دولت باید در جهت ارائه تسهیلات ارزان قیمت، تأمین خوراک دام به قیمت مطلوب و ایجاد بازار برای دامپروان گام بردارد.

 دلایل گرانی گوشت

وی یکی از دلایل گرانی گوشت را تعطیلی دامداری و دامپروری ها دانست و گفت:همکاری دولت در حد وام بود. هر زمان که به بانک مراجعه می کنیم یا به ضامن گیر می‌دهند  یا سود بازپرداخت این وام‌ها آنقدر بالاست که جوان جرأت نمی‌کند به آن نزدیک شود؟! باید سختگیری‌های اعطای تسهیلات کمتر شود تا تولیدکننده دغدغه ضامن را نداشته باشد. اگر سخت گیری‌ها به همین شکل به قوت خودش باقی بماند خیلی از جوانان چون مشکل ضامن و کارمند و سند دارند، نمی‌توانند از این وام‌ها برای راه اندازی کارگاه‌های اقتصاد مقاومتی استفاده کنند.

درنتیجه اشتغالزایی نخواهیم داشت. وقتی جوانی برای کشور و معاش خود تلاش می‌کند دولت باید از آن حمایت کند و نباید فقط به حرف زدن درباره اقتصاد مقاومتی و جهاد اقتصادی اکتفا کنیم، باید دولت آستین‌هایش را بالا بزند تا مردم ترغیب شوند. با واردات گوشت نیاز بازار داخل تا حدودی تأمین می شود و شاید کمکی به گران نشدن بیشتر گوشت باشد. اما دولت باید به جای توجه به واردات با حمایت از تولید کنندگان داخلی نیاز بازار را تأمین کند.

نویسنده
محسن مرادی
مطالب مرتبط
نظرات